Brandverzekering in veel gevallen verplicht

Een brandverzekering of woonverzekering is niet wettelijk verplicht, maar hebt u een hypotheek dan verplicht de bank een brandverzekering af te sluiten. Voor de bank geeft dit namelijk de zekerheid dat de woning na schade weer hersteld kan worden. De woning is namelijk de waarborg voor de hypotheek. Let er wel op dat u niet verplicht bent om de brandverzekering af te sluiten bij de aanbieder van de hypotheek. In veel gevallen kan u bij een andere aanbieder een goedkopere brandverzekering afsluiten.

Huis gekocht met eigen geld

In dat geval bent u niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Uiteraard loopt u dan wel het risico op aanzienlijke schadebedragen. Waait bijvoorbeeld het dak van uw huis tijdens een hevige storm, dan bedraagt de schade al snel duizenden euro’s. Uit een recentelijk gepubliceerd artikel van de Belgische financieel toezichthouder FSMA, komt naar voren dat de gemiddelde schadelast 2,250 euro bedraagt (gegevens uit 2014). De meeste schades zijn gelukkig klein, wat het gemiddelde waarschijnlijk nog drukt, maar grotere schades kunnen een veelvoud van dit gemiddelde bedragen.

Globale polis als u in een appartement woont

Bent u eigenaar van een appartement, dan is het vaak niet noodzakelijk om zelf een verzekering af te sluiten. Er is dan sprake van een globale polis. Dat is een door de syndicus afgesloten brandverzekering. Alle eigenaren dragen dan naar rato van hun bezit bij aan de verzekeringspremie. Een voordeel van een dergelijke verzekering is dat deze meestal schades dekt van zowel privé ruimten als gemeenschappelijke ruimten zoals gangen, trappenhuizen en liften. Let er wel op dat dergelijke verzekeringen vaak geen schades dekken aan uw inboedel. In veel gevallen is het wel aan te raden deze zelf af te sluiten.

Brandverzekering ook veelal verplicht als huurder

Als u een huis huurt, dan staat in de meeste gevallen in het huurcontract dat u verplicht bent een brandverzekering huurder af te sluiten. Als huurder bent u namelijk verplicht om de woning bij vertrek in originele staat op te leveren. Met een brandverzekering bent u ervan verzekerd dat u deze verplichting na kan komen.

Op zoek naar een goedkopere of betere brandverzekering?

Als u op zoek bent naar een goedkopere brandverzekering, of een betere brandverzekering, dan helpen wij u graag bij het vergelijken. Het onderstaande overzicht geeft kort samengevat weer wat de belangrijkste voordelen zijn van de verschillende brandverzekeringen en de aanvullende opties. Tevens staan daarin ook de laatste online promoties weergegeven. Via het overzicht kan u direct offertes aanvragen. Uiteraard is dit geheel gratis. Wij raden altijd aan om minimaal twee offertes aan te vragen, om tot een vergelijk te geraken.