Wat is Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA)?

Een Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (afgekort; BA), is een verzekering die de schade vergoedt die door uw toedoen is ontstaan. Als u een auto rijdt, dan is deze verzekering verplicht.

Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Als u een fout maakt in het verkeer en u rijdt tegen een andere auto aan, dan wordt de schade aan de andere auto met deze verzekering vergoedt. Uw eigen schade moet u zelf betalen.

Is een burgerrechtelijke aansprakelijkheid verplicht?

De Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid is wettelijk verplicht in België bij het besturen van een auto. Op het moment dat u in een auto rijdt op de openbare weg, moet u deze verzekering bezitten. En dat is niet voor niets. Ook een klein tikje tegen een andere auto kan grote gevolgen hebben. Deze verzekering dekt ook de lichamelijke schade aan derden. Als men dus spreekt over BA-verzekering, dan heeft men het meestal over de burgerrechtelijke aansprakelijkheid bij auto’s. Maar er zijn ook andere soorten:

Andere BA-verzekeringen

Ook moet u een BA-verzekering afsluiten als u een eigen bedrijf start of als u als zelfstandige aan de slag gaat. Dan is deze verzekering ook verplicht. Als u bijvoorbeeld een leerkracht bent en u moet toezicht houden op uw leerlingen dan spreken we over specifieke burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Wat valt er onder de BA autoverzekering?

Wat zijn de dekkingen, oftewel waarborgen van de BA autoverzekering? Kort samengevat dekt de verzekering schade aan derden bij een ongeval, maar niet voor de bestuurder. Wel de vervoerde personen in het voertuig kunnen schadeloos worden gesteld. Wet van 21 november 1989 (link naar pdf)

BA autoverzekering goedkoper dan de omniumverzekering

Een omniumverzekering is een aanvulling op de wettelijk verplichte BA-verzekering. Soms wordt deze verzekering ook wel een “all risk” verzekering genoemd, omdat hij in bijna alle gevallen tussenbeide komt. Er zijn verschillende soorten omniumverzekeringen als aanvulling op uw BA-verzekering.

Bent u op zoek naar een goedkope autoverzekering? Dan is de BA autoverzekering de verzekering voor u. Deze is aanzienlijk goedkoper dan de omniumverzekering. Is uw auto meer dan tien jaar oud? Dan kan u het beste alleen een BA-verzekering afsluiten. Anders betaalt u relatief veel premie voor een auto die al grotendeels afgeschreven is. Soms zijn mensen nog positief verrast over de dekking van de BA autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Op onze website kan u snel de beste autoverzekeringen vergelijken en offertes aanvragen. Het laten uitvoeren van een simulatie is geheel gratis. Het aanvragen van offertes kan ook via het onderstaande overzicht. Het overzicht geeft per verzekering aan wat de belangrijkste voordelen zijn. Wij raden altijd aan om minimaal twee offertes aan te vragen, om tot een vergelijk te komen.