Wat is een familiale verzekering?

Wat is een familiale verzekering?
4.8 (96%) 35 votes

Een familiale verzekering of burgerlijke aansprakelijkheid is niet wettelijk verplicht in België, maar kan toch handig zijn om er een af te sluiten. Deze familiale verzekering geldt niet alleen voor u, maar ook voor uw partner, kinderen en huisdieren. Zelfs voor vrienden die bij u aan het logeren zijn.

Schopt uw zoon per ongeluk met een voetbal de ruit van uw buren in? Of speelt uw hond zo ruw met de hond van een ander zodat deze naar de dierenarts moet? Gooit u per ongeluk een kop koffie over de laptop van een vriend en is de harde schijf daardoor naar de vaantjes? Raakt u met uw winkelwagen een geparkeerde auto tijdens boodschappen halen? Dit kan iedereen overkomen en voor deze ongelukjes is er de familiale verzekering, zodat deze schades worden vergoed door de verzekeraar.

Burgerlijke aansprakelijkheid of familiale verzekering?

De familiale verzekering wordt ook wel burgerlijke aansprakelijkheid genoemd. Dit is wat anders dan de Burgerrechterlijke Aansprakelijkheid (BA). De Burgerrechterlijke Aansprakelijkheid is wel verplicht en moet worden afgesloten als u bijvoorbeeld een auto bestuurt.

Franchise of vrijstelling

Om de familiale verzekering betaalbaar te houden, heeft deze verzekering vaak een ‘franchise of vrijstelling’. Ook wel ‘eigen risico’ genoemd. Dit betekent dat als u aanspraak op uw familiale verzekering wilt nemen, dat u dan het eerste deel zelf betaalt tot een bepaald bedrag.