Wat is een omniumverzekering?

Een omniumverzekering is niet verplicht in België. Een omniumverzekering is een aanvulling op de wettelijk verplichte BA-verzekering. Soms wordt deze verzekering ook wel een “all risk” verzekering genoemd.

In België bent u als particulier in ieder geval verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor uw motorrijtuig. Bij een autoverzekering heet dit Burgerrechterlijke Aansprakelijkheid (BA).

Omdat deze verzekering niet wettelijk is bepaald, kan het zijn dat de voorwaarden bij iedere verzekeraar anders zijn. Check daarom goed welke voorwaarden uw verzekering hanteert.

Vaak bent u met een omniumverzekering ook verzekerd aan uw schade ook al is het uw fout. De verzekeraar betaalt bijvoorbeeld de herstellingskosten van uw auto na een ongeval. Of u in fout bent of niet.

Mini omniumverzekering

Sommige verzekeraars bieden ook een mini omniumverzekering aan. Dan bent u niet verzekerd als u zelf schade maakt, maar wel bijvoorbeeld als uw auto wordt gestolen, u een aanrijding krijg met een wild dier of door natuurgeweld.

Wanneer een omniumverzekering?

Over het algemeen moet u de volgende zaken in ogenschouw nemen bij een keuze tussen BA en Omnium:

• Leeftijd van het voertuig
• Uw eigen financiële situatie
• Uw afhankelijkheid van het voertuig (voor werk, zorgtaken, etc.)

Puur economisch bekeken, worden doorgaans de volgende leeftijdsgrenzen aangehouden per verzekeringscategorie:

• 0-5 jaar: Omnium
• 6-10 jaar: Mini omnium
• 10+ jaar: BA

Afhankelijk van uw financiële situatie kan u deze grenzen hoger, of lager zetten. Net zoals bij de meeste verzekeringen: financieel risico wat u zelf kan dragen, kan u over het algemeen beter niet verzekeren. U bespaart dan de verzekeringspremie.

Franchise of vrijstelling

Om de omniumverzekering betaalbaar te houden, bieden de verzekeraars een ‘franchise of vrijstelling’ aan. Ook wel ‘eigen risico’ genoemd. Dit betekent dat als u aanspraak op uw omniumverzekering wilt nemen, dat u dan het eerste deel zelf betaalt tot een bepaald bedrag. Dit plafond kunt u zelf vaak bepalen (bijv € 500) in overleg met de verzekeraar. Hoe hoger u zelf een bedrag voor rekening neemt, hoe lager de prijs van uw omniumverzekering zal zijn.

Een omniumverzekering wordt vaak afgesloten voor een periode die gelijk is aan de afbetalingstermijn van het krediet dat men is aangegaan voor de aankoop van de auto.

Autoverzekering vergelijken

Op onze website kan u snel de beste autoverzekeringen vergelijken en offertes aanvragen. Het laten uitvoeren van een simulatie is geheel gratis. Het aanvragen van offertes kan ook via het onderstaande overzicht. Het overzicht geeft per verzekering aan wat de belangrijkste voordelen zijn. Wij raden altijd aan om minimaal twee offertes aan te vragen, om tot een vergelijk te komen.

Meer informatie over autoverzekeringen?

Wij beantwoorden ook graag de meest gestelde autoverzekering vragen. Bijvoorbeeld hoe u uw autoverzekering opzegt.