winterbanden

Winterbanden verplicht op wintersport?

Winterbanden verplicht op wintersport?
4.5 (90.91%) 11 vote[s]

Ondanks dat de maand oktober alweer aangebroken is, is het nu nog erg goed weer in België. Dit kan echter zomaar omslaan en dan vragen velen zich af wat de regels zijn omtrent winterbanden. In ons land zijn winterbanden niet verplicht, maar op sommige momenten wel verstandig. Bij winterse omstandigheden of als u bijvoorbeeld naar de Ardennen rijdt. Kerstaankopen doen in Duitsland of met de auto op wintersport? Dan bent u meestal verplicht om winterbanden onder de auto te hebben. Het ontbreken van winterbanden in die landen kan gevolgen hebben voor de dekking van uw autoverzekering. Hieronder een overzichtje van de regels in de meest bezochte landen.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om uw wagen aan te passen aan winterse omstandigheden. Het komt erop neer dat u verplicht winterbanden of vier-seizoenen banden onder de auto moet hebben bij winters weer. Dus bij (natte) sneeuw, en / ijzel. Ook is het verplicht om ruitensproeistof met antivries mee te nemen. U kunt een boete krijgen als u op dat moment geen winterbanden heeft, maar nog belangrijker: als u met zomerbanden tijdens winterse omstandigheden betrokken raakt bij een ongeval, kunt u (deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Oostenrijk

Hier zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april, bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht gesteld worden. Dit staat dan aangegeven met een verkeersbord. Voldoet u niet aan de regels dan is de boete ongeveer € 40. Echter, mocht u een ongeluk veroorzaken met banden die niet aan de eisen voldoen (minimaal 4 mm profiel) dan kan de boete oplopen tot € 5000!

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht als dit met speciale verkeersborden aangegeven staat. U kunt ervan uitgaan dat dit meestal het geval is op de bergwegen naar de wintersportplaatsen toe. Het is natuurlijk altijd verstandig om deze banden onder de auto te hebben tijdens winterse omstandigheden in heel Frankrijk.

Luxemburg

De regels zijn hier nagenoeg hetzelfde als in Duitsland. Winterbanden zijn verplicht tijdens winterse omstandigheden. Een profiel van minimaal 4 mm diep wordt aanbevolen.

Zwitserland

Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht. Maar het is wel verstandig om in de winter in deze banden te hebben. Mocht u een ongeluk veroorzaken, dan kunt u net als in Duitsland (deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Ook kunt u een boete krijgen als u het overige verkeer ophoudt bij onvoldoende grip.

Italië

Net als in Frankrijk zijn winterbanden In Italië verplicht als dit met speciale verkeersborden staat aangegeven. In de Aostavallei zijn deze banden in de periode van 15 oktober tot 15 april verplicht.

Nederland

Nederland kent geen winterbandenplicht en sneeuwkettingen zijn zelfs verboden op de openbare weg. Het is wel verstandig om winterbanden onder de auto te hebben tijdens winterse omstandigheden.

Autoverzekering vergelijken

Op onze website kan u snel de beste autoverzekeringen vergelijken en offertes aanvragen. Het laten uitvoeren van een simulatie is geheel gratis. Het aanvragen van offertes kan ook via het onderstaande overzicht. Het overzicht geeft per verzekering aan wat de belangrijkste voordelen zijn. Wij raden altijd aan om minimaal twee offertes aan te vragen, om tot een vergelijk te komen. Wellicht heeft u nog meer vragen? Hoe kan ik een autoverzekering opzeggen. Of wanneer kan ik het beste voor een omniumverzekering kiezen, of juist voor een BA autoverzekering?